3D izris kuhinje za boljšo predstavo

3D izris kuhinje za boljšo predstavo

Nakup vsake kuhinje se običajno začne z željo po novi kuhinji. Naslednji korak je izris kuhinje. Brez 3D izrisa si večina med nami težko predstavlja, kakšna bo kuhinja, ko bo postavljena. Le redki izmed nas imajo takšno prostorsko predstavo. Hkrati pa je izris odlično izhodišče tudi za hiter in izčrpen pregled, kako dobro smo izkoristili izbrani prostor, ki ga imamo na voljo.

Skupen bivalni prostor z jedilnico

Kuhinja pa ni osamljen prostor v stanovanju. Nikoli, razen v zelo starih stanovanjih, običajno ni ločena od jedilnice in dnevne sobe. Dnevni prostor v modernih stavbah je že v osnovi načrtovan tako, da gre za veliko površino, kjer se povezuje več funkcionalnosti v stanovanju. Večinoma je kuhinja povezana z dnevno sobo, skoraj povsod pa z jedilnico. Dejansko je to en sam velik povezovalni in bivalni prostor. Vsi prostori – kuhinja, dnevna soba in jedilnica – pa zadihajo kot ena celota.

Kuhinjski otok kot povezovalni element3d izris kuhinje

Moderne ali rustikalne kuhinje, če so dovolj velike, imajo kuhinjski otok. To je ključni povezovalni element med kuhinjo in jedilnico. Otok je shranjevalni prostor in delovna površina, še posebej, če ima tudi kuhalno ploščo. Otok ima tudi funkcijo jedilnice. Ob njem se namestijo visoki barski stolčki, ki imajo vlogo jedilnih stolov. Običajno sta jedilna barska stola dva, trije ali celo štirje. To pa ne pomeni, da prostor nima še posebne jedilne mize in jedilnih stolov. Kdor ima dovolj prostora, običajno v hiši ali zares velikem in prostornem stanovanju, pa si lahko privošči oboje. Zakaj pa ne?

Položaj jedilnice

Jedilnica je kot del skupnega bivalnega prostora najbolj pogosto v svetlem, sončnem delu stanovanja. Običajno ima veliko svetlobe in odličen razgled. Jedilnico se načrtuje tako, da ni preveč oddaljena od kuhinje, da jedi ne nosimo predaleč na mizo. Ne sme biti preveč stran od kuhinjskega pribora in krožnikov, hkrati pa naj bo optimalno oddaljena od hladilnika in seveda pomivalnega stroja. Kar zapleteno, se vam ne zdi? Pa vendarle, dober načrtovalec vam ponudi dober nasvet za optimalen položaj jedilnice v prostoru.

Kako opremiti jedilnico?

Najprej moramo izdelati dober načrt jedilnice. Jedilnica ima lahko pravokotno, ovalno, okroglo ali bolj redko izbrano kvadratno jedilno mizo.

Velikost jedilne mize je sorazmerna z velikostjo prostora in številom družinskih članov. Več prostora, večja miza. Večja družina, večja miza. Tako nekako. Raztegljiva jedilna miza je odlična izbira, kadar se občasno poveča število obiskovalcev. Načrt jedilnice obsega tudi izbiro vrste in števila jedilnih stolov. Seveda je kar nekaj ljudi, ki še želijo kuhinjsko klop, običajno gre za manjša stanovanja. Prednost klopi je, da se nanjo po potrebi lahko namesti večje število ljudi, hkrati je statično trdna in ima še nekaj shranjevalnega prostora v notranjosti. V salonih Prevc strankam svetujemo izbiro mize iz nabora jedilnih miz Murales, Smolej ali Alples.

Izbira jedilnih stolov

Kuhinjski ali jedilni stoli? Lahko jih imenujemo tako ali drugače, njihova funkcija se s tem ne spremeni. Izbira kuhinjskih stolov na trgu je tolikšna, da jo je nemogoče pregledati v celoti. Približno tako, kot če izbirate ploščice za kopalnico – težko se je znajti. Neizkušeni se težko odločijo, kateri stoli so kvalitetni, saj cena ne pove vsega.
Izbor si zožimo po stilu opremljanja, ki je značilen za naše stanovanje. Izberimo nekaj sorodnega, kar se bo slogovno ujemalo s kuhinjo in dnevno sobo. Nekateri pa se s tem sploh ne obremenjujejo, kuhinjo opremijo v enem, dnevno sobo v drugem in jedilnico v tretjem slogu. Če ste mojster ustvarjanja takšnih harmonij, si pač privoščite pisano paleto slogov.

Kakšen jedilni stol izbrati?

Nihajni jedilni stoli so že malce iz mode. Stoli so običajno na štirih nogah. Lahko gre za štiri točkovno podporo ali pa vse štiri nogice izhajajo iz ene same točke. Oblazinjenje je nujno, zares lep izgled imajo v celoti oblazinjeni stoli, ki izgledajo kot fotelj v malem. So izredno udobni, mehki in sproščujoči. Pazite na višino stola, saj so nekatera naslonjala nizka. Prav tu pa cena igra pomembno vlogo. Vsekakor se splača na stol usesti in ga tako testirati na udobje in trdnost.

Priporočilo – Murales stoli

V salonih Prevc imamo že več kot petindvajset let izkušenj s prodajo stolov Murales. Gre za kuhinjske stole slovenske izdelave. Stoli so masivni, izredno kakovostni in brez težav zdržijo večje obremenitve. Preverjeno je, da se jih naveličate prej, kot se vam obrabijo. Kuhinjski stoli Murales se izdelajo po naročilu za vsako stranko posebej, obdelani so v barvi lesa, kot si želi naročnik, v poljubni drugi barvi in oblazinjeni v blagu po izbiri. Sami si sestavite svoj stol.

V salonih pohištva Prevc imamo skoraj trideset let izkušenj pri opremljanju slovenskih domov. Števila kuhinj in jedilnic, ki smo jih opremili, dejansko ne štejemo več. Veseli pa smo, ko nam stranke sporočijo povratno informacijo – svoje zadovoljstvo z izbranim pohištvom, kvaliteto, dizajnom in postavitvijo elementov.