Kolesarstvo: Osvajajmo svet na dveh kolesih

Kolesarstvo: Osvajajmo svet na dveh kolesih

Kolesarjenje je odličen način za izboljšanje zdravja in kondicije. Redno kolesarjenje pomaga zmanjšati tveganje za srčno-žilne bolezni, znižati krvni tlak in izboljšati duševno zdravje. Poleg tega kolesarjenje krepi mišice, izboljšuje ravnotežje in koordinacijo ter spodbuja hujšanje.

Kolesarjenje je okolju prijazen način prevoza, saj ne proizvaja škodljivih emisij. Tako prispevamo k zmanjšanju onesnaževanja zraka in globalnega segrevanja. In če se, malo v šali, dotaknemo tudi finančnega učinka na naše življenje, ima kolesarjenje zelo pozitivne učinke na naše finance, saj so stroški nakupa kolesa in njegovega vzdrževanja veliko nižji od stroškov, ki jih imamo z avtomobilom. Poleg tega privarčujemo pri stroških za gorivo, za parkiranje in pri drugih stroškov, povezanih z avtomobilom. 

Kako izbrati primerno kolo?

Kolesarstvo

Pri izbiri kolesa je pomembno, da poznamo naše potrebe in želje oz. da vemo, po kakšni podlagi se bomo vozili. Na trgu so na voljo različne vrste koles, kot so mestna, gorska, cestna in električna kolesa. Če želimo kolesariti po gozdnih poteh, ne bomo kupovali cestnega kolesa in, če potrebujemo kolo za mestne opravke, si ne bomo kupili gorskega kolesa. Za mestno vožnjo vam bo velikokrat prav prišla tudi košara, kamor boste odložili svojo torbico ali nahrbtnik. Včasih pa bo košara prav prišla tudi za prevažanje vašega hišnega ljubljenčka.

Glede velikosti je pomembno, da izberemo pravo velikost okvirja kolesa za našo konstitucijo in telesno višino, saj to vpliva na udobje in varnost med vožnjo. Pri tem vam bo pomagal prodajalec, ki vam bo priporočil pravilno velikost okvirja kolesa. Najbolje je, da v tem primeru kolo v prodajalni tudi testirate, da boste res izbrali pravo velikost.

Kaj pa varnost na kolesu?

Preden se odpravimo na kolesarsko pot, moramo poskrbeti za ustrezno varnostno opremo. S tem mislimo na čelado, ki ščiti glavo pred poškodbami v primeru padca, kolesarske rokavice ter očala za zaščito oči pred vetrom in prahom. Vedno bolj je pomembna tudi vidnost kolesarjev v prometu zato je pomembno, da kolesarka oblačila vsebujejo odsevne elemente, ki povečujejo našo vidnost v prometu. Za nočno vožnjo pa potrebujemo tudi luč, ki je dovolj močna.

Kako vzdrževati kolo?

Redno in pravilno vzdrževanje kolesa je ključno za njegovo dolgo življenjsko dobo in našo varno vožnjo. Pomembno je, da redno preverjamo zračni tlak v pnevmatikah. Kolo naj bo tudi redno očiščeno ter podmazano. Poskrbimo pa tudi za mesečno preverjanje zavor in prestav.

Kje vse lahko kolesarimo?

Kolesarimo lahko po cestah, gozdnih poteh ali pa po posebej za to narejenih kolesarskih poteh. Slovenija ponuja številne kolesarske poti, ki so primerne za različne stopnje zahtevnosti. Med najbolj priljubljenimi so Dravska kolesarska pot, Parenzana na Primorskem, Kolesarska pot Alpe Adria in Pot spominov in tovarištva ter še mnoge druge, ki jih boste našli v opisu na različnih spletnih straneh.

Za bolj avanturistične kolesarje so na voljo tudi mednarodne kolesarske poti, ki povezujejo različne države. Primeri takšnih poti so EuroVelo 9, EuroVelo 8 in Dunajska kolesarska pot.

V Sloveniji se vsako leto odvija več kolesarskih prireditev, ki so odlična priložnost za druženje in izmenjavo izkušenj z drugimi kolesarji. Med najbolj znanimi so Maraton Franja, Alpe-Adria Granfondo in Giro d’Italia.  V tujini pa se odvijajo številne kolesarske prireditve, ki so odlična priložnost za spoznavanje drugih držav in kolesarskih kultur. Tako lahko obiščete Tour de France, Giro d’Italia in Vuelta a España.

Trenirati ali ne?

Če želite v kolesarjenju doseči nek napredek je pomembno, da si postavite neko strategijo treniranja. Za začetnike je pametno, da se kolesarjenja lotijo postopoma in z nizko intenzivnostjo. Začnejo naj z vožnjo po ravnem terenu in postopoma povečujejo razdaljo ter težavnost poti.

Tisti, ki pa kolesarijo že dalj časa, lahko svoje sposobnosti izboljšajo z intervalnimi treningi, vzponi, dolgimi vožnjami in treningi za moč. Pomembno pa je, da po vsakem treningu naredijo raztezne vaje ter vsaj 2x tedensko izvajajo vaje za moč, saj to izboljša ravnotežje in stabilnost na kolesu.

Ali je prehrana pomembna?

Absolutno! Pravilna in uravnotežena prehrana je ključnega pomena za doseganje optimalnih rezultatov pri kolesarjenju in za ohranjanje vitalnosti kolesarjev. Kolesarji potrebujejo zadostno količino ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob in ostalih hranil, ki zagotavljajo energijo za dolgotrajno vzdržljivost in regeneracijo mišic. Potrebujejo dovolj enostavnih ogljikovih hidratov pred in med treningom, da zagotavljajo “gorivo” za mišice. Po treningu morajo poskrbeti za pravilno regeneracijo, da ohranjajo mišično maso in pa ponovno napolnijo izpraznjene zaloge glukoze. Za ta nemen so najboljši napitki v obliki šejkov.

Pomembno je, da kolesarji poskrbijo za zadostno in pravilno hidracijo telesa, saj med naporom izgubljajo veliko tekočine. Priporočljivo je piti športne napitke z elektroliti, ki pomagajo nadomestiti izgubljene minerale. Tako se bodo izognili tudi krčem v mišicah, ki mučijo mnoge kolesarje.

Kolesarstvo – užitek za telo in duha

Kolesarstvo ni le odlična oblika rekreacije, ampak tudi način za odkrivanje sveta, druženje z drugimi navdušenci in uživanje v naravi. Z upoštevanjem nasvetov v tem članku boste lahko izkoristili vse prednosti kolesarjenja in se varno podali na pot.

 

Najbolj pogosta vprašanja, ki jih ljudje zastavljajo prodajalcem koles:

  1. Katero kolo je najboljše za začetnike?

Za začetnike je priporočljivo izbrati mestno ali gorsko kolo, ki omogoča udobno vožnjo in je primerno za različne terene. Pomembno je, da so dovolj velika, da bo kolesarjenje udobno in varno.

  1. Kako pogosto je treba vzdrževati kolo?

Priporočljivo je, da kolo vsaj enkrat mesečno pregledujemo in vzdržujemo. Če kolesarimo pogosto ali v zahtevnih pogojih, je vzdrževanje potrebno opraviti pogosteje. Pregledamo prestave, verigo, zavore, kolo po potrebi očistimo in podmažemo gibljive dele.

  1. Kaj je najpomembnejša varnostna oprema za kolesarje?

Najpomembnejši del varnostne opreme za kolesarje je čelada, ki ščiti glavo pred poškodbami. Poleg čelade je priporočljivo uporabljati tudi rokavice, očala in odsevne elemente.

  1. Kako dolgo naj traja kolesarski trening za začetnike?

Za začetnike je priporočljivo, da kolesarski trening traja od 30 do 60 minut, odvisno od fizične pripravljenosti. Postopoma lahko povečujejo trajanje in intenzivnost treninga. Vse je odvisno tudi od fizične pripravljenosti vsakega posameznika. 

  1. Kako pogosto naj kolesarim, da izboljšam svojo kondicijo?

Za izboljšanje kondicije je priporočljivo kolesariti vsaj trikrat na teden, pri čemer je pomembno, da vključimo različne vrste treningov, kot so intervalni treningi, vzponi in dolge vožnje. Postopoma lahko povečujemo pogostost in intenzivnost kolesarjenja, vedno pa je pomembno, da poslušamo svoje telo in si privoščimo tudi počitek in regeneracijo.