Majhen ali velik hladilnik?

Majhen ali velik hladilnik?

Hladilnik je eden najpomembnejših (in najdražjih) aparatov v našem domu. Na trgu so na voljo hladilniki za različne vrste potreb. Če izberemo pravi model zase, nam bo lahko služil tudi več kot deset let. Veliko ljudi pa se pred nakupom sooča z dilemo: kupiti majhen ali velik hladilnik? Upoštevajte preprost nasvet: kupite hladilnik, ki ga boste lahko napolnili, saj bo potem njegova poraba manjša, kar se bo poznalo na položnici za elektriko.

Poznamo različne vrste hladilnikov: prostostoječe, vgradne in mini hladilnike, ki so primerni za prikolice in vikende. Po tehnologiji so si bolj ali manj podobni, razlikujejo pa se po porabi in namenu.

Kako velik hladilnik pravzaprav potrebujete? Glede na število oseb v gospodinjstvu lahko uporabite naslednje pravilo: za eno do dve osebi zadošča hladilnik prostornine 250 do 380 litrov. Za tri do štiri osebe izberite hladilnik s 350- do 530-litrsko prostornino. Za pet ali več oseb so primerni hladilniki s prostornino nad 440 litrov.

Majhen hladilnik – prednosti

Nekateri majhni hladilniki ponujajo funkcije, kot jih imajo veliki modeli. Prednost manjše prostornine je, da imate večji pregled nad porabo hrane. Ti hladilniki so primerni za manjše prostore ali kuhinje z omejeno zasnovo. Majhni hladilniki so vsekakor najboljša izbira za vikende.

VOX hladilnik

Če ste v dilemi, ali boste imeli dovolj prostora v majhnem hladilniku, se raje odločite za večjega, če imate to možnost. Majhnega hladilnika namreč ne boste mogli povečati, medtem ko lahko v velikem še vedno pustite nekaj praznega prostora.

Velik hladilnik – prednosti

Veliki hladilniki običajno ponujajo več funkcij kot manjši, zato je njihova cena razumljivo višja. Navadno delujejo bolje kakor manjši, vendar porabijo več energije, saj imajo več prostora za hlajenje.

Pri izbiri dobro premislite, katere funkcije so za vas pomembne (npr. ledomat, predali s posebnim hlajenjem) in katere ne (npr. povezljivost z Wi-Fi). Pri izbiri ne razmišljajte samo o skupni prostornini, ampak tudi o tem, kako vam ustreza notranja organizacija določenega hladilnika. Osredotočite se tudi na razmerje med prostornino hladilnika in zamrzovalnika.

Prostostoječi hladilniki

Electrolux hladilnik

Prostostoječi hladilniki so med najbolj vsestranskimi aparati v sodobnih kuhinjah. Ker so prostostoječi, jih lahko preprosto premikamo in tudi zamenjamo. Njihova namestitev je enostavna in ker je na voljo široka izbira barv, se lepo podajo vsem kuhinjskim stilom.

Najboljši hladilniki so opremljeni s funkcijami, ki ohranjajo vašo hrano kar se da svežo. Sodobni prostostoječi hladilniki s pametnimi sistemi vzdržujejo stalno temperaturo, ne glede na to, kako pogosto odpirate vrata hladilnika. To podaljša svežino hrane in zmanjša porabo hladilnika.

Vgradni hladilniki

Vgradni hladilniki so morda dražji od standardnih modelov, vendar imajo tudi dva- do trikrat daljšo življenjsko dobo. Imajo izjemno trpežne police in so izdelani iz materialov najvišje kakovosti. Ker so vgradni, boste na njihov račun pridobili več prostora v kuhinji. Vgradni hladilniki povečajo privlačnost kuhinje, saj se povsem zlijejo s kuhinjskimi omaricami, zato je videz kuhinje enotnejši in elegantnejši.

Mini hladilniki

Mini hladilniki so kompaktni hladilniki, idealni za majhne prostore, kot so garsonjere, študentske sobe, pisarne, počitniške hiške, prikolice itd. Ker mini hladilnik ne zahteva veliko prostora, ga lahko postavite v kateri koli kot sobe. So izredno prenosljivi, enostavni za čiščenje in varčnejši od večjih modelov. Če ste veliko na poti z otroki, je mini hladilnik odlična izbira za v avto. Če se veliko zadržujete v delavnici, si lahko omislite takšen hladilnik in si prihranite poti v kuhinjo. Če imate vrt ali bazen, bo mini hladilnik prijetna osvežitev v toplejšem delu leta, saj ga lahko imate tudi zunaj.

Energetski razredi hladilnikov

Oznaka A na energijski nalepki hladilnika pomeni najboljši energijski razred – sem spadajo novi aparati, ki so izjemo varčni. Teh aparatov na trgu še ni veliko. Najnižjo stopnjo energetske varčnosti (najbolj potratne naprave) označuje črka G. Najboljši hladilniki na trgu spadajo v energijski razred od A do D, so torej na zeleno-rumenem delu lestvice. Črkovna lestvica od A do G je nova lestvica, ki je zamenjala nerazumljive oznake A+ in A++, ki jih je uporabljala stara lestvica pred letom 2021.

NO frost, LOW frost, NEO frost tehnologija

Samsung hladilnik

Tehnologija NO frost pomeni, da nam ni treba odtaljevati zamrzovalnika. V takšnem hladilniku se ustvari ugodno okolje za nastanek neprijetnih vonjav ali plesni. Vendar pa morajo biti sveža živila, kot je npr. zelenjava, pokrita s plastično folijo, da se ne izsušijo.

Kot alternativo NO frost tehnologiji imajo nekateri modeli tehnologijo LOW frost. Ta tehnika zmanjša nabiranje ledu tudi v zamrzovalnem delu, vendar ne tako dobro kot v primeru NO frost. Tehnologija LOW frost poskrbi za enakomerno porazdelitev hladnega zraka, kar omogoča hitrejše in lažje odmrzovanje. V takšnih hladilnikih je potrebno samo eno ročno odtaljevanje na leto. Prednost LOW frost hladilnikov je, da so cenovno ugodnejši od modelov NO frost.

Obstaja še tretja inovativna tehnologija NEO frost, ki prinaša ločen sistem hlajenja. Hladilnik ima dva ločena ventilatorja, ki preprečujeta vonjavam, da bi prehajale med zamrzovalnim in hladilnim delom. To ustvari najboljše pogoje hlajenja – visoko vlažnost v hladilnem delu in odsotnost nabiranja ledu v zamrzovalniku. Zaradi optimalne ravni vlage je hrana v takšnem hladilniku dalj časa sveža.