Zakaj je boxspring postelja idealno ležišče za vas

Zakaj je boxspring postelja idealno ležišče za vas

Kaj sploh je boxspring postelja in kako se razlikuje od klasične postelje? 

Vrsta postelje imenovana boxspring postelja je bila izumljena v ZDA proti koncu 19. stoletja. Njena popularnost je čez leta močno narastla. Zaradi svoje oblike in zgradbe ima ta tip postelje tudi takšno ime: angleško besedo »boxspring« bi lahko dobesedno prevedli v »vzmetna škatla«. V osnovi gre torej za posteljni okvir, ki ima namesto letev vzmeti.

Boxspring postelja je sestavljena iz treh glavnih elementov: okvirja, vzmetnice in posteljnega nadvložka. Okvir je lahko narejen iz lesa ali kovine. Po navadi ima že vgrajen vzglavnik, ki postelji doda stabilnost in eleganco. Dno je lahko neposredno v stiku s tlemi, veliko postelj pa ima dodane kratke noge, zaradi katerih so dvignjene par centimetrov nad tlemi, kar omogoča lažje čiščenje. Že samo podnožje okvirja ima plast prožnih kovinskih vzmeti, dodatne vzmeti pa so še v vzmetnici položeni na okvir.

Za boxspring posteljo se ne mora uporabiti klasičen tip vzmetnice, saj mora ta biti pravilno zasnovana, da se sklada in prilagaja z vzmetnim okvirjem ter da ni prevelika ali premajhna (v angleščini se ji reče innersping mattress). Vzmetnica je lahko narejena iz različnih materialov, pene, bombaža ali lateksa.

Okvir in vzmetnica sta oblečena v blago, kar da postelji edinstven izgled. Na vrh vzmetnice je položen še nadvložek, po navadi narejen iz spominske pene, ki služi več funkcijam: nudi večje udobje, olajša ohranjanje čistoče postelje in prekriva odprtino, ki lahko nastane, če ima zakonska postelja dve enojni vzmetnici, namesto ene skupne.boxspring postelja V čem se torej boxspring postelja razlikuje od klasične postelje? Za razliko od klasične postelje, kjer je vzmetnica položena na trde lesene ali kovinske letve posteljnega okvirja, ima boxspring postelja v osnovi vmesne vzmeti med vzmetnico in posteljnim okvirjem.

V povprečju so boxspring postelje večje in višje od klasičnih postelj, saj z dodatnim elementom dodajo volumen in višino. Vseeno pa so zaradi svoje teksture in vzmeti v notranjosti na splošno lažje in bolj zračne od klasičnih postelj. Prav tako so bolj mehke in nudijo boljšo oporo. 

Kakšne so prednosti boxspring postelje

Glavna prednost, ki jo predstavlja boxspring postelja, je zagotovo bolj udoben in kakovosten spanec. Zaradi večjega števila vzmetnic je zagotovljen boljši prenos teže in odzivnosti na obračanje med spanjem, saj postelja bolje absorbira in prenese vibracije gibanja. Zaradi tega je spanje na boxspring postelji običajno bolj udobno in manj naporno za telo. Ker je višja od povprečne postelje, lahko boxspring nudi oporo vsem, ki se soočajo s težavami pri vstajanju in sklanjanju.

Ta vrsta postelje lahko podaljša življenjsko dobo vzmetnice, saj je na njej manj neposrednega pritiska in možnosti drgnjena ob posteljni okvir. Vzmetnica se lahko namreč zaradi teže in pritiska skozi leta tudi deformira, boxspring pa ji nudi ravno površino in oporo, na kateri lahko ohranja obliko.

Boxspring postelja omogoča tudi boljšo pretočnost in kroženje zraka v vzmetnici. Na ta način se vzmetnica v poletnih časih hladi, v njej pa se ne nalaga vlaga, ki lahko posledično celo povzroči nastanek plesni, ki škodi zdravju. Tudi sama montaža okvirja in postelje je lažja, saj ni veliko manjših letev kot pri klasični postelji, večina ponudnikov pa jo sestavi tudi ob dostavi.

Kaj vse je na izbiro pri nakupu boxspring postelje in kako zanjo skrbeti

Veliko trgovin s pohištvom nudi raznoliko izbiro tovrstnih tipov postelj. Večina boxspring postelj je že v osnovi zakonskih,  najdejo pa se tudi v velikosti za eno osebo. Zakonske postelje so lahko različnih dimenzij: standardna,  Double Size, Queen Size, King Size itd. Veliko ponudnikov nudi tudi različne vrste višine glede na preference. Višina je odvisna tudi od tega, ali ima postelja pod vzmetnico vgrajen prostor za shranjevanje, kar pri boxspring postelji ni samoumevno kot pri klasičnih posteljah, ki so bolj dvignjene od tal.

Pri izbiri so na voljo tudi različne barve blaga in materiali, najbolj od vseh se priporoča bombaž. Razlikujejo se tudi vzglavniki pri posteljnem okvirju, nekateri so bolj oblazinjeni, drugi manj, imajo pa lahko tudi všite gumbe in dodatke za eleganten učinek.boxspring postelja

Po nakupu postelje vam ta lahko dobro služi vsaj deset let. Seveda, pa je zanjo kot za vsako stvar treba skrbeti. Priporočeno je redno pranje blaga, ki je pri posteljah snemljivo, sesanje in globinsko čiščenje vzglavnika ter podnožja. Če je postelja dvignjena od tal, je možno sesanje prahu spodaj, če nog nima, pa se priporoča, da se na nekaj časa premakne in počisti tla. 

Boxspring postelja je zagotovo dobra naložba za vse, ki bi želeli imeti v spalnici eleganten kos pohištva, ki hkrati prispeva k večjemu udobju in boljšemu spancu. V primerjavi s klasično posteljo je tudi bolj obstojna, zračna in stabilna. Zaradi svoje sestave in materialov lahko vsem uporabnikom služi zelo dolgo časa.