Sport- zakaj se z njim ukvarjati in na kaj vse vpliva

Sport- zakaj se z njim ukvarjati in na kaj vse vpliva

Sport oz. šport ali z drugim imenom vadba je fizična dejavnost, aktivnost, ki se izvaja z namenom rekreacije, izboljšanja našega zdravja, pridobitve in ohranjanja telesne kondicije, predvsem pa uživanja v sami aktivnosti.

Kaj je sport

Dejavnost sport si lahko predstavljamo kot več različnih vrst aktivnosti, kot so: tek, nogomet, košarka, rokomet, odbojka, plavanje, smučanje, tenis, kolesarjenje in pa tudi gimnastika ter borilni športi. Seveda pa pod besedo sport štejemo tudi tiste, na katere ne pomislimo najprej, npr. šah, metanje pikada in streljanje z zračno puško. Pridemo do ugotovitve, da kaj je sport, lahko predstavlja več raznolikih dejavnikov. Šport je torej nekaj kar nam pomeni vse in omogoča, da živimo zdravo ter se obenem zabavamo.

Pri izvajanju le-teh pa ne izboljšamo samo naše telesne aktivnosti, temveč tudi izboljšamo naše fizično ter psihično zdravje, povečamo fizično zmogljivost, izkoristimo vadbo v tekmovalne namene ter se pri tem tudi zabavamo. Same športne aktivnosti pa se seveda razlikujejo med seboj, in sicer glede na vrsto telesne aktivnosti, intenzivnost, število vključenih igralcev ter določena pravila posamezne športne dejavnosti.sport

Vadba za zdravje

Za ohranjanje zdravja je pomembno predvsem razmerje med prehranjevanjem in telesno aktivnostjo. Pomanjkanje izvajanja športne dejavnosti zna biti pogost vzrok za različne bolezni, včasih lahko tudi privede do prizadetosti ali celo smrti. K temu je pomembno dodati, da je sedeči način življenja dokazano eden od desetih glavnih vzrokov za smrt na svetu.


Torej, že če se odločimo za izvajanje kakšne lažje, preprostejše vadbe, pripomoremo ne le k sebi, ampak v velikem delu tudi našemu zdravju, saj ima naslednje učinke:


– zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni ter prezgodnjo smrt
– pomaga preprečiti oz. zmanjšati povišan krvni tlak
– vidno zmanjšuje stres, depresijo, osamljenost in občutek strahu
– pomaga nadzirati telesno težo ter uporabo nezdravih in tveganih snovi (alkohol, tobak) in
– pomaga zgraditi in ohraniti zdrave kosti, mišice in sklepe

Kako začeti in vztrajati z gibanjem

Pred samim začetkom športne aktivnosti mora imeti posameznik pozitiven odnos do telesne aktivnosti, saj brez tega ne gre. Nato si je priporočljivo ustvariti personaliziran urnik treningov in se ga tudi držati, kjer moramo ostati pozitivni in motivirani. Če smo pri volji in menimo, da nas bo to spodbudilo, lahko odločitev sporočimo tudi družinskim članom ali prijateljem. Med procesom je nujno spremljati sam napredek, da vemo, na čem smo, kjer je ključnega pomena ohraniti režim samega gibanja.
Ker pa gola telesna aktivnosti seveda ni dovolj za dolgoročni napredek in vidne spremembe, moramo poleg tega imeti uravnoteženo prehrano, ki si jo prilagodimo svojim navadam in dieti.
Pri izvajanju telesne aktivnosti pa moramo seveda upoštevati tudi obliko, intenzivnost, pogostost (vsaj 3x na teden) ter trajanje (cca. 30-40 min na dan) aktivnosti. Kasneje, ko prerastemo fazo uvajanja ter spoznavanja sporta, si vse dejavnike prilagodimo sami sebi tako, da bomo zadovoljni z ustvarjenim procesom in z rezultati.sport

Ugodni vplivi športne aktivnosti na človeško telo

Sport kot mu pravimo, pa ne vpliva le na naše zdravje, temveč tudi na naš videz, notranje človeške organe, presnovo ter naše sisteme in procese, za katere je več kot priporočljivo, da delujejo v maksimalni zmogljivosti skozi celoten čas.
∙ Pri vplivu na srčno žilni sistem se naše srce poveča ter okrepi in posledično deluje učinkoviteje, prav tako se poveča prekrvavitev v mišicah ter žilni sistem ostane dlje časa prožen in prehoden.
∙ Učinkuje tudi na naš dihalni sistem, kjer se okrepijo dihalne mišice  poveča volumen pljuč.
∙ Med drugim vpliva tudi na človekove možgane, kjer se tako izboljša koncentracija in miselna zmogljivost in poveča sposobnost za učenje.
∙ Brez dvoma športna vadba doprinaša k imunskem sistemu in se poveča tako obrambna sposobnost organizma kot tudi njegova energijska raven.
∙ Pri gibalnem sistemu opazimo spremembe v bolj okrepljenih mišicah, gibljivih sklepih in večjih gibalnih sposobnostih.
∙ Prav tako fizična aktivnost pozitivno vpliva na našo presnovo in vsebuje socialne in psihološke, kateri se kažejo v pridobivanju samozavesti, večji pomirjenosti in sproščenosti, večji družabnosti, strpnosti in optimizmu.sport

Nasveti in opozorila

Seveda s tem, ko se pričnemo ukvarjati s kakršnokoli fizično dejavnostjo, nam to predstavlja nekakšno tveganje za možen nastanek poškodbe. Zato je tudi pomembno, ko izbiramo vrsto športa, treninga oz. vadbe za nas, saj se moramo o tem pred začetkom ustrezno izobraziti, torej poizvedeti malo več o načinu pravilnega izvajanja ter se držati določenih zmernosti. Sami pri sebi se moramo zavedati oz. opaziti, kje so naše meje pri gibanju oz. kdaj se upočasniti ali izbrati lažjo vrsto vadbe. Seveda lahko tudi brezglavo nadaljujemo, vendar nas bo to peljalo le do nepravilnega izvajanja nekih gibov, za katere je velika možnost, da so vzrok za poškodbo. 

Pri tem, ko smo fizično aktivni, moramo poslušati svoje telo in mu dati čas, da se navadi na morebitne napore, na nekaj novega, neznanega, saj je le to pot do uspeha in izpolnjevanja naših rekreacijskih ciljev, ki smo si jih zadali; počasi se daleč pride.