Zakaj je l-karnitin nepogrešljiv v omari vsakega športnega navdušenca?

Zakaj je l-karnitin nepogrešljiv v omari vsakega športnega navdušenca?

L-karnitin se pogosto oglašuje kot čudežno shujševalno kuro, s katero se boste hitro in učinkovito znebili odvečnih kilogramov.  Ali je dejansko tako učinkovit, kot se ga predstavlja?

Kaj sploh je čudežni l-karnitin, ki obljublja hitro izgubo odvečnih kilogramov?

L-karnitin lahko zasledimo v številnih lekarnah in trgovinah, ki prodajajo zdravo in športno prehrano. L-karnitin je biološka oblika karnitina, ki ga najdemo v skoraj vseh celicah v svojem telesu. Ustvarja se v jetrih in ledvicah iz aminokislin lizin in metionin, ki spadata dve izmed 20 aminokislin, iz katerih v našem telesu nastajajo beljakovine. Pri nastanku l-karnitina sodelujejo tudi vitamin C, železo, vitamin B6 in niacin. Sami ga sicer proizvedemo dovolj za svoje dnevne potrebe, a se lahko zaradi neuravnotežene prehrane, povečanih naporov in staranja ta proizvodnja upočasni.

Poleg l-karnitina, ki ga sami ustvarimo, ga v telo vnašamo s prehranskimi dopolnili, pijačami in hrano. Največ ga najdemo v rdečem mesu, zmerne količine se nahajajo v belem mesu, ribah in mlečnih izdelkih, manjše količine l-karnitina pa zasledimo celo v jajcih, kruhu in špargljih. 

l-karnitin

Samo ime in tehničen opis nepoznavalcu ne razkrije dosti, zato je bolje, da vemo, kaj karnitin v našem telesu počne. V celicah opravlja dve glavni nalogi. Preko membrane mitohondrijev, »elektrarne« celice,  prenaša dolgoverižne maščobne kisline in s tem omogoča, da se maščobe pretvarjajo v energijo. Prav tako pa iz mitohondrija odnaša potencialno škodljive snovi in zmanjšuje raven mlečne kisline v mišicah. 

Ali mi lahko l-karnitin res omogoči, da pridem do svojega sanjskega telesa?

Glede na ključno vlogo l-kreatina pri presnovi maščob se zdi vabljivo, da bi l-karnitin uporabljali kot sredstvo, s katerim bi se znebili odvečnih kilogramov. Pa je to res mogoče? Študije nam žal ne podajajo jasnega odgovora, s katerim bi lahko enoznačno potrdili, da je to res. 

L-karnitnin pri hujšanju v prvi vrsti pripomore predvsem pri športnikih, ki že sami po sebi pojedo veliko kalorij, manj pa pomaga pri navadnih smrtnikih, ki želijo izgubiti odvečno maščobo. Velika raziskava, ki je analizirala rezultate velikega števila manjših študij, je sicer ugotovila, da so ljudje, ki so dodatno uživali l-karnitin, sicer izgubili nekoliko več kilogramov, vendar je bila skozi čas izguba maščobe skoraj nična. 

fitness

Vseeno pa moramo poudariti, da pa l-karnitin k hujšanju lahko pripomore posredno – preko treninga. Z uživanjem l-karnitina lahko občutimo višjo raven energije in imamo boljše treninge. V nasprotju z razširjenim prepričanjem, največ maščob pokurimo pri nizkointenzivnih treningih, kot je recimo sprehajanje. Žal pa s takšnimi treningi zaradi dolgotrajnosti ne moremo bistveno pripomoči k izgubi kilogramov. Nasprotno pa pri visokointenzivnih treningih energijo dobivamo predvsem iz energije, zaužite iz hrane. Most med tema vrstama treningov naredi l-karnitin, ki omogoči, da se procesi kurjenja maščob, ki se odvijajo pri nizkointenzivnem treningu, dogajajo tudi pri srednje- in visokointenzivnem treningu. Nujen pogoj, da se to zgodi, je, da uživamo l-karnitin skupaj z ogljikovimi hidrati. 

Morda z l-karnitinom ne bom shujšal, mi pa lahko prinese ogromno drugih prednosti.

Morda l-karnitin res ni čudežna shujševalna kura, a to še ne pomeni, da bi ga morali takoj zavreči na smetišče zgodovine. Ima namreč še vrsto drugih pozitivnih učinkov na naše telo. Ker l-karnitin skrbi za to, da se maščoba v naših celicah pretvarja v energijo, telo med vadbo ne bo zgubljalo lastnih beljakovin v obliki mišic, ampak bo »kurilo« svoje maščobne zaloge. Posledično boste z uživanjem l-karnitina lahko povečali svojo mišično maso. 

Ni pa to vse, kar l-karnitin dela za naše mišice. Zmanjšuje namreč pojavnost drobnih mišičnih poškodb, kar pomaga pri ohranjanju receptorjev za testosteron in s tem povečanju mišične mase. Manjše število mišičnih poškodb tudi pomeni, da po vadbi naše mišice hitreje okrevajo. Tako lahko z l-karnitinom bolj intenzivno vadimo, brez da bi čutili močno utrujenost.

Če ste mislili, da se prednosti l-karnitina ustavijo tukaj, se še kako motite. Ker je njegova glavna naloga kurjenje maščob v celicah, l-karnitin preprečuje kronične bolezni, ki nastanejo zaradi preveč maščob v telesu. S tem pomembno izboljšuje zdravje srca in ožilja. Zmanjša tudi odvečno izločanje maščobe iz žlez lojnic v koži, kar pripomore k manjšemu številu mozoljev in ogrcev. 

Poleg zdravega telesa pa l-karnitin skrbi tudi za zdravi duh. Raziskave ugotavljajo, da dodajanje l-karnitina k svoji prehrani izboljšuje delovanje možganov in kognitivnih sposobnosti. Ščiti nas torej pred staranjem in boleznimi, ki z njim pridejo (denimo Alzheimerjeva bolezen ali blaga kognitivna okvara).

Vredno pa si je zapomniti, da je vsake dobre stvari tudi lahko kdaj preveč. Ker l-kreatin pridelujemo sami v telesu, poleg tega pa ga tudi uživamo s hrano, njegovo pretirano uživanje s prehranskimi dodatki ni priporočljivo. Vodi lahko namreč do neprijetnega telesnega vonja, slabosti, driske, bruhanja ali bolečin v želodcu. Pretirano uživanje tudi povečuje verjetnost epileptičnih napadov in tvori spojine v črevesju, ki niso dobre za naš organizem. Pa vendar, če l-karnitin uživamo v priporočenih odmerkih, lahko žanjemo vse njegove prednosti in ob tem še ščitimo svoje zdravje.