Nasveti za nakup popolne otroške vzmetnice

Nasveti za nakup popolne otroške vzmetnice

Večina otrokove rasti se zgodi ravno med spanjem. Povprečen otrok prespi med 11 do 14 ur dnevno, zato je potrebno, da jim starši zagotovite čim bolj kvalitetno spanje z izbiro pravilne otroške vzmetnice.

otroške vzmetnice

Pa veste, katero izbrati? Za vas smo pripravili koristne nasvete, ki vam bodo pomagali pri izbiri popolne otroške vzmetnice za vašega dojenčka, malčka ali mladostnika.

Kakšne vrste otroških vzmetnic poznamo?

Otroške vzmetnice se med seboj razlikujejo po velikosti in materialih, njihova izbira pa je odvisna tudi od samega otroka, njegove starosti, velikosti in pričakovanj staršev. 

 

Vzmetnice za dojenčke

Za vaše najmlajše bo potrebno izbrati otroško vzmetnico, ki bo primernih mer za otroško posteljico. Te po navadi najdemo v dveh dimenzijah, in sicer 140 x 70 cm in 120 x 60 cm. Pomembno je, da je otroška vzmetnica primerne velikosti in se popolnoma prilega posteljici. V primeru, da bi se med vzmetnico in posteljico pojavil prostor, bi to lahko bilo za vašega dojenčka nevarno. Pride lahko do tega, da se dojenček zagozdi v medprostor, to pa bi lahko povzročilo zadušitev ali celo sindrom nenadne smrti dojenčka (SNSD). Tako je torej prvi korak pri izbiri otroške vzmetnice izbira primernih dimenzij. Vzmetnice za dojenčke morajo biti dovolj čvrste in oblazinjene, nuditi pa morajo tudi primerno oporo za otrokovo razvijajoče se telo. Potrebno je, da razbremenijo hrbtenico otroka in mu zagotavljajo udoben spanec. 

Vzmetnice za malčke 

Te otroške vzmetnice so enakih dimenzij kot vzmetnice, ki so namenjene dojenčkom. Do razlik pa lahko pride v trdoti ležišča. Ko je otrok še dojenček, je v času najintenzivnejše rasti, kar pomeni, da zaradi razvoja hrbtenice potrebuje tršo otroško vzmetnico, ki pa jo lahko z kasnejšim razvojem zamenjamo za mehkejšo.

Mladinske postelje

Ko vaši otroci prerastejo vzmetnico za malčke, preidejo na mladinsko posteljo, ki je nekoliko večja. Nekateri otroci vzmetnico za malčke tudi preskočijo in preidejo kar na mladinsko posteljo, vse pa je odvisno od velikosti otroka in želja staršev. Dimenzije otroških vzmetnic za okvirje mladinske postelje so večinoma 200 x 90 cm.

 

Kakšen material je najprimernejši za otroško vzmetnico?

Sedaj, ko smo ugotovili, kakšne dimenzije in velikosti otroških vzmetnic potrebujemo, se moramo odločiti še za material.

Otroci so za razliko od odraslih še posebej občutljivi na strupene kemikalije, zato je naloga staršev, da izberejo otroško vzmetnico, ki je iz naravnih materialov, kot so na primer organski bombaž ali organska volna. Vzmetnice, narejene iz organskih in kakovostnih materialov, so tudi bolj zračne, saj zrak kroži v vse smeri in tako omogočajo uravnavanje potenja. Vašemu otroku tako ne bo vroče, kar mu bo omogočilo brezskrben in udoben spanec.

otroške vzmetnice

Če ima vaš otrok alergije, je še posebej pomembno, da so otroške vzmetnice antibakterijske in hipoalergene. Tako lahko pri izbiri otroških vzmetnic razmislite tudi o tistih iz sintetičnih materialov, saj so njihova vlakna zasnovana tako, da se vanje ne naselijo pršice in bakterije. Podobne učinke pa se vseeno da doseči s pomočjo otroških vzmetnic iz naravnega lateksa, bombaža, prave volne, svile ali spominske pene. Še en nasvet, kako zavarovati vzmetnico pred bakterijami in pršicami, je nepremočljiva zaščita za otroško vzmetnico. Poleg tega bo to vzmetnici nudilo zaščito pred madeži, tekočinami in umazanijo. Nepremočljivo zaščito se enostavno namesti z elastičnimi trakovi, izdelana je iz bombaža, ki diha, in bo vašemu otroku zagotovila suho spalno okolje. Možno jo je oprati, tako pa poskrbite, da otroška vzmetnica ostane ohranjena dlje časa.

 

Nova ali rabljena otroška vzmetnica?

Čeprav so lahko cene otroških vzmetnic precej zasoljene, se vseeno priporoča nakup novih in ne rabljenih vzmetnic. To je namreč bolj higienska izbira, saj otroška vzmetnica ne bo vsebovala pršic, bakterij, plesni ali telesnih tekočin prejšnjih lastnikov. Prav tako imajo rabljene vzmetnice vdolbine zaradi dotrajanosti, ki lahko neugodno vplivajo na razvoj otroka in njegove hrbtenice. Če pa se vseeno odločite za nakup rabljene vzmetnice, jo pred nakupom natančno preglejte, pozorni bodite na vdolbine in ostale znake predhodne uporabe. Svetujemo vam tudi, da prejšnje lastnike povprašate o starosti vzmetnice, saj ta ne sme biti prestara in posledično preveč rabljena.

 

Kako pogosto moramo zamenjati otroške vzmetnice?

Za zagotavljanje udobja in varnosti se priporoča, da se otroške vzmetnice menja vsakih pet do sedem let. Pri otrocih, ki še rastejo, je to zelo pomembno, saj se njihove zahteve in preference šele oblikujejo. Pri odraslih se nato vzmetnice menjujejo na vsakih šest do osem let. Prav tako so otroške vzmetnice bolj podvržene uničenju, saj otroci velikokrat po njih skačejo, lahko pride do razlitja tekočin in podobno. Za dodatno zaščito tako predlagamo zaščitna pregrinjala, ki bodo vaši vzmetnici pomagala ohranjati kakovost in čistočo čim dlje časa. Pomembno pa se je tudi zavedati, da lahko otroške vzmetnice izgubijo svojo obliko, mehkobo, udobje in podporo, kar je še eden izmed dejavnikov za njihovo pogostejšo menjavo.

Z našimi uporabnimi nasveti se sedaj lahko podate na lov za popolno otroško vzmetnico za vašega otroka!