Fiksni komarniki

Fiksni komarniki

FIKSNI KOMARNIKI, ROLO KOMARNIK ALI INTEGRIRANI KOMARNIKI – ŠIROKA IZBIRA ZAŠČITE PRED NADLEŽNIM MRČESOM

 

Če niste ravno velik ljubitelj naših šestnožnih nepovabljenih obiskovalcev in ne bi radi imeli preveč opravka z njimi, potem je namestitev komarnika na vaša okna (in balkonska vrata) idealna rešitev. Opremljeni s komarnikom boste lahko brezskrbno zračili svoje stanovanje ali hišo in imeli obenem praktično nemoten razgled. Edina razlika je, da boste lahko odslej mirno uživali v njem; še posebno v poletnih mesecih, ko se v naša domovanja radi prikradejo nadležni komarji in nam kalijo mir. Tako kot za večino problemov, obstaja tudi za tega več možnih rešitev: fiksni komarniki, rolo komarnik, drsni ali integrirani komarniki … izbira je velika, zato je pred nakupom pametno premisliti, kateri tip komarnika vam bo najbolj odgovarjal.  FIKSNI KOMARNIKI

 

ŠE NEKAJ PREDNOSTI KOMARNIKOV

Večina komarnikov na trgu je kakovostne izdelave, po navadi iz obstojnih steklenih vlaken, zaradi katerih so tudi preprosti za vzdrževanje. Enkrat ali dvakrat na mesec jih obrišete z vlažno krpo in jih tako na hiter in enostaven način očistite prašnih delcev in drugih nečistoč. Različice komarnikov z gostejšimi mrežami delujejo tudi antialergijsko, saj poleg nadležnih žuželk zadržijo zunaj tudi delce prahu in peloda. Tej dvojni funkciji bodo hvaležni predvsem vsi alergiki in astmatiki, ki bodo tako lahko veliko bolj brezskrbno pričakali pomladne in poletne mesece.  

Komarniki so ne samo cenovno ugodna rešitev, ampak tudi zelo zdrava. Z njihovo uporabo se boste lahko namreč poslovili od raznovrstnih umetnih kemičnih pripravkov in razpršil, pa tudi od raznih lovilcev komarjev in drugih žuželk v obliki ultravijoličnih in drugih luči. Vse to bo seveda pozitivno vplivalo tako na vašo denarnico kot na kakovost zraka v vaših bivanjskih prostorih. Zaradi fiksnih komarnikov, rolo komarnika ali pa kakšnega drugega boste lahko veliko pogosteje in dlje časa zračili prostore, kar pride prav še posebno poleti, ko zna biti vročina nemalokrat skoraj neznosna. Mreža na oknu bo minimalno vplivala na vaš razgled, poleg zaščite pred žuželkami pa vas bo lahko nekoliko zaščitila tudi pred premočno in direktno svetlobo, kar se bo tudi poznalo pri temperaturi v prostoru. 

Še ena splošna prednost vseh vrst komarnikov pa je tudi njihov videz. Eden od upravičenih pomislekov bi bil namreč lahko estetski vidik tovrstne investicije – strah, da bodo komarniki kazili podobo vaših prostorov. Tovrstni pomisleki so popolnoma odveč, saj je večina komarnikov komaj opaznih, izdelani pa so tudi iz materialov nevpadljivih in nevtralnih barv (bela, črna, siva, aluminijasta …). Vsekakor ne bodo izstopali, temveč bodo prostor kvečjemu popestrili. 

Skratka, komarniki so enostavna, poceni in zdrava rešitev za vse leteče in gomazeče nadloge, ki se skušajo prikrasti v vaše domovanje in vam kaliti mir. Kot smo videli so tudi zelo odporni in enostavni za vzdrževanje, pomagali pa bodo tudi pri alergijah na cvetni prah in pri moteči močni svetlobi. Komarnike pa odlikuje še nekaj: lahko jih namestite na vsako vrsto oken in vrat. Nekaj najpogostejših in najbolj priljubljenih različic bomo predstavili v nadaljevanju. 

 

FIKSNI KOMARNIKI

Nedvomno najosnovnejša, najcenejša in najbolj priročna različica – tako za namestitev kot za vzdrževanje. To so glavne lastnosti fiksnih komarnikov. Rolo komarnik ali pa integrirani ne bosta potrebna, če vam zadostuje že tovrstni komarnik. Primeren je za vse vrste oken, je lahek, obstojen in preprost za čiščenje in vzdrževanje. Pritrdi se ga lahko na različne načine (s kotniki, vrtljivimi ušesi, štifti …). Še bolj preprosta različica pa je potopni oz. prekrivni fiksni komarnik, katerega namestitev je še bolj enostavna, saj zanjo ni potrebno vrtanje. Komarnik preprosto vstavite v okenski okvir in ga pritrdite z vrtljivimi zatiči, ki so že nameščeni na notranji strani komarnika. 

Fiksni komarniki so primerni za okna, za katera ne potrebujete dostopa do zunanjosti in pa za okna nepravilnih oblik. Pri slednjih se komarnike naroči in izdela po meri.FIKSNI KOMARNIKI

 

ROLO KOMARNIKI

Če se želite zaščititi pred mrčesom, a obenem ohraniti enostaven dostop do zunanjosti (npr. za zalivanje rož na okenskih policah), so rolo komarniki najboljša rešitev. So zelo praktičnega dizajna, saj se preprosto navijejo v omarico kot roleta. Omarica je pri tem komaj vidna, po navadi je nameščena direktno nad oknom. Nekateri proizvajalci ponujajo rolo komarnike, ki se namestijo v vertikalni smeri kot tudi take, ki bodo vaše okno zaščitili v horizontalni smeri. Primerni so tako za okna kot balkonska vrata, lahko pa se odločite tudi za dvojne komarnike, ki se srečajo na polovici.

 

INTEGRIRANI KOMARNIKI

Če fiksni komarniki, rolo komarnik ali pa kakšni drugi ne ustrezajo vašim potrebam in željam, pa obstaja še ena opcija. V zadnjem času vedno bolj priljubljeni so integrirani komarniki, ki delujejo po podobnem principu kot rolo komarniki. Tovrstne komarnike se lahko montira znotraj že obstoječe omarice za rolete ali pa žaluzije. Namestiti se jih da tudi na polkna ali pa na okna brez omarice. Komarnik pri tem deluje neodvisno od rolet/žaluzij, vaš dom pa je odslej kar dvojno varovan pred zunanjimi vplivi.