Stroj za pometanje – uporaben pripomoček ali zgolj nepotrebno nadomestilo

Stroj za pometanje – uporaben pripomoček ali zgolj nepotrebno nadomestilo

 

Stroj za pometanje se nekaterim na prvi pogled zdi popolnoma nepotrebna naprava, ki je lahko nadomestljiva z metlo in sesalcem. Ta dva sta namreč nepogrešljiv dodatek pri vsaki hiši in posledično ju poseduje večji del gospodinjstev, prav tako sta oba večstransko uporabna pri večjem delu čiščenja notranjih in tudi zunanjih bivalnih prostorov. Zagate pa nastanejo pri večjih dvoriščih, garažah in delavnicah. Tu so namreč lahko po tleh večji delci, ki jih ne moremo preprosto posesati, saj bi s tem tvegali uničenje sesalca.

Poleg tega so te površine lahko precej velike, kar bi za ročno pometanje z metlo pomenilo uporabo veliko človekove lastne energije in časa. Zato se je na trgu pojavila naprava, ki domnevno združuje prednosti obeh, tj. stroj za pometanje. Se pa na tem mestu porodi vprašanje ali jaz to sploh potrebujem?

Vsekakor je pri nabavi strojev, katerih nakup ni nujen, primerno pogledati slabosti in prednosti, ki nam jih kot take naprava ponuja. Prav tako je smiselna primerjava z alternativami, ki jih doma že imamo. 

Stroj za pometanje

DELOVANJE

Pometalni stroj je malce drugačen od navadnega sesalnika, čeprav je njegov namen podoben. Naprava ima več krtačk, ki poskrbijo, da umazanija pristane v vrečki oz. zbiralniku smeti znotraj stroja samega. Ta se lahko preprosto izprazni, brez posebnega truda in sklanjanja.

Uporablja se brez električnega priključka, prav tako je prilagodljivost sile pritiska krtačke lahko različna. Objekt je namenjen predvsem za potrebo po čiščenju zunanjih in nekaterih notranjih prostorov, ki bi nam vzeli preveč časa, da bi jih pometali ročno.

UPORABLJIVOST

Stroj za pometanje je lahko uporaben v delovnem okolju kot na primer v delavnici in garaži, primeren pa je tudi za pometanje listja na dvorišču in na travniku. Travi namreč zaradi nizke teže in posledično manjšega pritiska na prst težko škoduje.

Ustrezen je tudi kot alternativa sesalcu, če se zgodi, da vam ta ponagaja in ne morate posesati stanovanja. Sicer ni tako fleksibilen kot sesalec, saj ne more pomesti manjših prostorčkov, vsekakor pa delo opravi z enako natančnostjo. Poslužujejo se ga lahko tudi mlajše osebe, saj ni nevaren za uporabo. 

PREDNOSTI IN SLABOSTI

Prednosti te vsestransko uporabne naprave so predvsem v njegovi praktičnosti. V primerjavi s sesalcem se namreč lahko omejeno uporablja znotraj, predvsem pa je namenjen prostoru zunaj stanovanja, saj ne potrebuje priključka za elektriko. Velika ugodnost je tudi dejstvo, da je pometalni stroj tih in okolju prijazen ter preprost za uporabo. V velikih primerih ima tudi več nastavkov, ki dodajo še večjo priročnost za vsako gospodinjstvo. Primeren je tako za družine kot za starejše, saj je preprost za uporabo in lahek.

Za shranjevanje ne potrebuje veliko prostora, saj se lahko zaradi zložljivosti hitro pospravi tudi v manjši kot. Seveda prednosti predstavlja tudi pred navadno metlo, ki je toga in vzame preveč časa in energije, prav tako pa veliko ljudi zaradi težav s hrbtom ne more pometati ročno, čemur se s pometačem izognemo.

Najbolj očitna slabost stroja je dejstvo, da ne more popolnoma počistiti prostorov, do katerih ne more dostopati zaradi velikosti. Teh je sicer v povprečnem stanovanju malo (in še manj zunaj le-tega), a moramo kljub temu v takih primerih poseči po alternativah. Temu se lahko v neki meri izognemo z nakupom manjše naprave, a ta vzame več časa in baterijske energije za čiščenje večjih prostorov, prav tako pa bi jo morali pogosteje prazniti. 

TOREJ…

Če potegnemo črto in poskušamo všteti vse slabe in dobre lastnosti stroja za pometanje, lahko vidimo, ali se nam nakup zares splača. Vsekakor je po preprosti analizi več prednosti kot slabosti. Najpomembneje je, da nakup postavimo v kontekst našega bivanja. Če živimo v manjšem stanovanju v bloku, takšnih naprav ne potrebujemo. Prav tako se nakup ne splača v primerih manjših dvorišč in delavnic, saj tam lahko kar pometemo in s tem ne izgubimo preveč časa.

Drugače pa je v primeru večjih dvorišč, delavnic, ulic ipd. Tam bi bil nakup popolnoma smiseln in konec koncev popolnoma priporočljiv, saj z njim ne izgubljamo preveč časa. Poleg tega pa so te stroji natančni in pogosto primerni za uporabo skozi celo leto. Nabava bi bila smiselna tudi pri ljudeh s kakršnokoli telesno težavo, ki bi jim onemogočala vsakodnevno pometanje zunanjih površin. Čiščenje z napravo je namreč hitrejše in lažje. 

Stroj za pometanje

Danes obstaja že mnogo različic strojev za pometanje, zaradi česar lahko prav vsak, ki ga potrebuje, zadovolji večji del nuje, ki nastane zaradi primernih okoliščin za nakup. A kot za vsako stvar, ki jo kot potrošniki kupujemo, moramo premisliti, če jo zares potrebujemo.

V kolikor ste ob branju članka kimali in si predstavljali, kje bi napravo lahko uporabili, potem je nakup smotrn. Če pa mislite, da bi z metlo zmogli, ste si pa tudi odgovorili na vprašanje o brezpredmetnosti nakupa.