Kako izbrati najprimernejši brusilnik za les?

Kako izbrati najprimernejši brusilnik za les?

Ročno brušenje lesa brez brusilne naprave je lahko zahtevno in dolgoročno, na srečo so na voljo naprave kot je brusilnik za les, ki nam omogoča hitro in učinkovito obdelavo lesenih površin. 

Brusilnik za les je naprava, ki nam pomaga pri različnih opravilih tako doma kot v delavnici. Največkrat jo uporabljamo pri odstranjevanju laka in barve ter pri obnovi lesenih izdelkov. S pomočjo brusilnika za les si več urno ročno brušenje poenostavimo tako, da to isto delo opravimo v le nekaj minutah. Predstavili vam bomo kaj vse morate vedeti pri izbiri brusilne naprave, ki bo služila vašim potrebam.

brusilnik za les

Kdaj uporabiti brusilnik za les in kdaj brusiti ročno?

Ročno brušenje brez brusilne naprave se običajno uporablja zgolj za zelo majhne lesene izdelke kjer je brusilnim napravam onemogočen dostop ali pa kjer bi lahko brusilnik odstranil pomembne detajle. Za ostale večje površine, ko brusimo površino iz grobe v gladko, pa je brusilnik za les nepogrešljiv pripomoček. Z brusilnikom opravimo delo bolj učinkovito ter vsaj še enkrat hitreje kot če bi brusili ročno.

V večini primerov se ročno brušenje ne more primerjati z brusilnimi napravami saj brusilne naprave olajšajo delo in ne primerljivo skrajšajo čas dela. Našteli smo nekaj primerov uporabe brusilnih naprav:

Izdelovanje pohištva

Ne glede na to ali izdelujete pohištvo zgolj ljubiteljsko ali pa za prodajo, v vsakem primeru je brusilnik za les nepogrešljiv člen pri izdelavi in dodelavi lesenega pohištva. Prav vam bodo prišli tudi svedri za les, ter ostala električna orodja.

Stopnišče 

Pri brušenju stopnišč se ne bomo nikoli odločili za ročno brušenje saj bi nam to vzelo celo večnost, s pomočjo brusilnih naprav pa to delo opravimo še v istem dnevu. Za tako vrsto dela je priporočljivo izbrati brusilnik z večjo hitrostjo in večjo obdelovalno površino.

Izdelava igrač

Pri izdelavi igrač mora biti površina zelo gladka saj pridejo v stik z otroki, tega z ročnim brušenjem ne bi mogli popolnoma doseči. Z brusilnikom za les pa brez težav zgladimo vsako leseno površino.

 

Kakšne brusilne naprave poznamo?

Brusilne naprave se razlikujejo po moči, teži, brusnem papirju in namenu uporabe. Vsaka brusilna naprava služi svojemu namenu, nekatere so bolj primerne za domače mojstre, ki opravljajo lažja dela, na primer brušenje mize ali manjših kosov lesa. Spet druge pa za večje površine kot na primer brušenje tal (parketa).

brusilnik za les

Pri izbiri brusilnika za les moramo biti pozorni, da izberemo takega, ki bo ustrezal našim potrebam. Pozorni moramo biti da izberemo primeren brusni papir – bolj kot je grob več materiala bo odvzel hkrati. Fini brusni papirji pa so namenjeni končnem brušenju in zaključnim delom.

Našteli smo nekaj brusilnih naprav za domače mojstre:

Ekscentrični brusilnik za les

Imenovan tudi brusilnik za v dlan, ta brusilnik se večinoma uporablja za odstranjevanje barv in ostalih premazov. Lahko ga uporabljamo tudi za izravnavo površin in odpravljanje površinskih nepravilnosti. Primeren je tako za ravne kot ukrivljene površine. 

Ekscentrični brusilnik je enostaven za uporabo saj ga, zaradi njegove nizke moči, lahko nadzirate z eno roko. Vsebuje tudi vrečko za shranjevanje prahu, za to pri brušenju ni potrebna uporaba sesalca.

Orbitalni brusilnik za les

Orbitalni brusilnik je med bolj priljubljenimi brusilniki saj učinkovito opravijo delo in ne puščajo sledi na površini. Priljubljeni so tudi zato, ker so lahki za uporabo in ne povzročajo prekomernega hrupa. Primerni so za brušenje majhnih in ozkih površin, vertikalnih površin, v bližini robov, premazov…

Brusilniki za robove

Ti brusilniki se uporabljajo zgolj za brušenje robov, primerni so za zaključna dela na robovih ter za brušenje žaganih, rezanih, grobih in barvanih robov. Nudi tudi brušenje brez prahu z integriranim sesanjem prahu v vrečko.

Tračni brusilnik za les

Z tračnim brusilnikom lahko brusimo vzdolž površine. Omogoča nam visoko hitrost, ki jo lahko nastavimo po meri, ter enostavno nastavitev in menjavo traku. Izjemno priročen je za odstranjevanje, ravnanje, glajenje in čiščenje napak na leseni površini.

 

Pomembni dejavniki pri izbiri brusilnika za les

Oprijem

Pomembno je, da se nam brusilnik prileže v roko tako, da imamo med delom popoln nadzor nad njim. Priporočljivo je tudi da ima bolj mehko držalo. To je ključnega pomena, da lahko svoje delo opravljamo varno in kar se da udobno saj konstanten pritisk roke ob trdno površino lahko pripelje do neprijetne bolečine v roki in s tem onemogoči nadaljevanje našega dela.

Prah ki nastane

Ena od slabosti pri uporabi brusilne naprave je odvečen prah, ki nastane pri delu. Nekateri brusilniki imajo zato vgrajene vrečke v katerih shranjujejo prah. Tisti, ki nimajo vgrajene vrečke, pa za sabo pustijo ogromno prahu, kar pa je dodatno delo za uporabnika.

Nastavitev hitrosti

Tako pomemben dejavnik kot je oprijem je tudi možnost nastavitve hitrosti. To nam omogoča da si prilagodimo hitrost našim željam oziroma zahtevam in s tem olajšamo delo.

 

Zaklepna funkcija

S to funkcijo lahko zaklenemo brusilnik za les med njegovim delovanjem in s tem sprostimo roki, če ju želimo spočiti. Pri tem pa ne smemo pozabiti na varnost in možno nepredvidljivost brusilne naprave.

Garancija

Zadnji dejavnik je garancija, pomembno je, da se pred nakupom pozanimamo o garanciji in pogojih vračila. Večino prodajalcev ponuja v povprečju 3 leta garancije, ampak to ne velja enako za vse znamke.

brusilnik za les

Zaključek

Brusilnik za les je nepogrešljivo orodje vsake delavnice ali pa domačega mojstra. Pomaga nam pri obdelavi in obnovitvi lesa. Poznamo več vrst brusilnih naprav in vsaka služi svojemu namenu. Vse naprave pa omogočajo učinkovito spreminjanje grobih površin v gladke in sijoče površine. Pri izbiri je pomembno, da izberemo tako napravo, ki bo najbolj ustrezala našim namenom in s tem olajšala in skrajšala delo.